Miresevini Vizitor. Ju lutemi Identifikohuni ose Regjistrohuni.
YaBB - Yet another Bulletin Board
09/06/10 ne 15:20:56
Te reja:

Faqet: 1
Luan Xhuli, vepra e tij (Lexuar 2712 here)
Lorenci
Moderator
*

Anetar i ri

Postime: 124
Luan Xhuli, vepra e tij
02/12/09 ne 11:31:14

Luan Xhuli

Luan Xhuli ka lindur ne Baban te Devollit me 1955.Studioi ne degen Kimi Industriale dhe per me shume se 20 vjet, punoi ne sektorin e naftes ne qytetin e Kucoves. Prej vitit 1995 jeton dhe punon ne Athine, Greqi.

Eshte autor i disa librave si :

Ne shqip:
-Besoj- 1990   (poezi  )
-Maska e kohes-2000  (poezi)  2003
-Nje firme me shume   (poezi)2006
-Diten enderroj, naten e le zgjuar  (poezi)2008
-Ariani-2007   (novele)
-Ku po shkon o devolli  2008   (tregime dhe kujtime)

Ne Greqisht :
 -Mbaj ere molle 2003  poezi
 -Biografia e syve    2006   poezi
-Ku te kerkoj te falur 2008  poezi
-Qiparisi qe donte te matej me qiellin  (2008), perralla per femije me ilustrim.

Libri “ Biografia e syve” u vleresua si nder me te miret e vitit dhe per  2007 u fut ne antologjine e poezise greke..Ka botuar poezi ne shume revista letrare dhe kritika greke eshte marre ne vecanti me poetiken e ketij poeti devolli. Pervec librave te mesiperm ,ne Greqi qarkullojne edhe kater libra per femije  te perkthyera nga letersia greke per femijet shqiptare.
Punon bibliotekist ne nje nga librarite qendrore te Athines.

Disa nga poezite e tij:

VAJZĖS QĖ DASHUROVA DIKUR…

Shegė e kėputur
pa u pjekur,
thėrmuar
mbi vetmine time...
Ditėlindje e hidhur,
Rrudhim                              
mplakje,
plagė,
dhimbje kockash pa fosfor...
Hi prej ylli,
ku henėza e shpirtit
ngjyros vetveten...
Trazira ime e parė,
pagjumėsia,
meraku
i trembur prej virgjerisė..
S’u mbyllėn qerpikėt
prej kėrkimit...
shege e thėrmuar
nga vesa....
qe s’prite
te piqeshe si duhet...!  

HARDHIA E MALLIT

…Ka mbetur aty
tek ajo shtėpi
me tjegulla tė thyera
si gojė me dhėmbė tė prishur...
Ka mbetur aty
tek ai oborr
me barishte tė thara
 si barku i njė gruaje shterpė...
... aty,
tek sytė e nėnės sė vdekur
shndruar
nė qirinj meraku...
Hardhinė e mallit
e kam kėtu,
njė gotė bosh emigranti
me parete zemre,
krisur nga ngricat
dhe mplakja......
Kthehu ne krye

Shiko Profilin   IP Logged
Lorenci
Moderator
*

Anetar i ri

Re: Luan Xhuli, vepra e tij
Pergjigju #1 - 02/12/09 ne 12:05:44

BALLADĖ  VDEKJEJE  ME DASHJE

Po vdiqe,
do tė duam mė shumė...
Ajri,
do tė bėjė autokritikė
dhe zilia,
do tė ndryshojė veshjen....
Po vendose tė vdesėsh,
Na thuaj
disa javė me parė...
Nekrologjine,
do ta bejme tė florinjtė
dhe qėnien tėnde
do ta lakmojnė ėngjėjt...
Po vdiqe...vdis
Me lotė gezimi
do tė tė qajmė.....
hero,
i njė epoke tė pa qėnė...

dhjetor 08
Kthehu ne krye

Lorenci
Moderator
*

Anetar i ri

Pergjigju #2 - 02/17/09 ne 15:00:26

Dy poezi te tjera nga Luan Xhuli qe percjellin ndjenje dhe dhimbsuri:

Nėna

Tek ky qylim ku shkelni,
janė duart e nėnės sime,
kujdes, mos ja vrisni...!

Mbi kėto qindizma tė bukuruara,
janė sytė e nėnės sime,
kujdes mos e verboni!

Mbi kėtė triko tė thurur,
Janė ėndėrrat e nėnės sime,
Kujdes, mos ja trembni!..

Mbi kėtė tablo qė shikoni,
Ėshtė shpirti i nėnės sime,
Kujdes mos e mėrzisni!

Ky njeri para jush,
Ėshtė pasqyrė e njė jete tė ikur,
Unė jam gjaku i nėnės.

Lulet nė ballkon

U vishkėn
nė ditėt qė mungova
e tė murzitura
mė mbajtėn mėri.

S’mė folėn
E buzėqeshja u mungoi mbi petale...

Kur mėsuan tė vėrtetėn
M’u dhuruan buqetė,
Pėr pėrvjetorin e ikjes
Sė nėnės nga kjo jetė...
Kthehu ne krye

Ermali
Moderator
*

Postime: 1508
Gjinia: male
Vetėm pėr Kuēovėn, ja vlen njė rrėfim i vėrtetė
Pergjigju #3 - 03/22/09 ne 19:15:22

Per t’u treguar i sinqertė nuk e njihja mė parė Luan Xhulin. Mjaftuan disa materiale mjaft tė bukura tė sjella nga njė anėtar i forumit tone, pėr tė mė ngjallur dėshirėn ta intervistoja atė. Nėpėrmjet botės sė madhe tė internetit dhe ndihmės sė z. Niko Ago arrita tė gjeja adresėn e tij tė e-mailit dhe nuk hezitova dy herė t’i shkuaja. Kėrkesės time pėr intervistė Luani iu pėrgjigj me njė metaforė origjinale:  
E ndjej veten tė detyruar sa herė tė mė pėshpėrisė Kuēova e jo mė pastaj tė mė thėrrasė.
Pastaj shton me modesti "S'e kam zakon tė jap intervista, mė duken autolėvdata, ose mė mirė tė them tė vetėrrėfehesh me gėnjeshtra. Vetėm pėr Kuēovėn ja vlen njė rrėfim i vėrtetė, pa e lodhur dhe u lodhur."

Luan Xhuli

Intervistoi: Ermal Meēaj – Forumi i Kuēovės

Para se t’ju pyes pėr poezinė, ju lutem na tregoni diēka pėr veten?

Kur mė pyesin nga jam, gjithmonė pėrgjigjem se jam me origjinė nga Devolli, thjesht si element i prejardhjes, ndėrsa kur ėshtė fjala pėr jetė dhe vite nxitoj tė mbush gojėn me fjalėn “Kuēovė”, duke dhėnė hollėsira edhe pėr emrin e saj tė dikurshėm. Vetėm 17 vite i takojnė vėndlindjes sime Babanit. Tė tjerat i takojnė Kuēovės, Beratit, Tiranės, Athinės. Veē se Kuēova ka pėrqindjen mė tė madhe. Pastaj ėshtė dhe “fshati” i gruas e domosdo detyrimet janė dyfish e ca mė shumė. Qė nga mosha e gjimnazit dhe deri nė prind i dy vajzave kam thithur ajrin karakteristik tė Kuēovės qė tė tjerėve u dukej i rėndė. Pėr ne ishte “i veēanti” i Kuēovės. Aty mora cilėsitė e njė njeriu qe “fle duke imituar qytetin e zgjuar” nė shoqerinė e naftėtarėve tė palodhur dhe tė etur pėr kulturė.

Sa libra tė botuar bėhen gjithėsej?

Vlera e krijuesit asnjėherė nuk matet me librat qė ai ka botuar, aq mė shumė nė kohėn e sotme ku ekziston demokracia e fjalės. Qyteti ynė gjithmonė ka ditur t’i respektojė banorėt e saj me metrin e vlerės dhe tė arsyes. Mua nuk mė mungoi kjo edhe pse duke punuar larg dhe me veshtirėsi shumė ėndrra ishin utopike pėr atė kohė. Gjėrat kanė ndryshuar shumė aq sa dyshojmė nėse ishim ne tė njejtėt qė jetuam edhe nė atė kohe. Vlerė pėr mua ishte ajo se u burrėrova  dhe u poqa mes shokėsh dhe miq tė veēantė, punėtorė tė ndershėm dhe tė varfėr njėkohesisht, tė sinqertė e tė etur pėr  kulturė. Vitet qė kalova nė Kuēovė, pėr mua do tė mbeten laboratoret e dijes dhe tė eksperiencės pėr zhvillim dhe progres. Aty u njoha  me elementė tė tillė tė  edukatės qytetare, qe akoma dhe sot i kam si etalon tė sė pėrditėshmes. Kuēova nė atė kohė ishte njė kryeqytet nė miniaturė, me veti tė avancuara politike dhe qytetare, gje qė pėr tė tjera krahina ishin akoma “zona” qė digjnin.
Librat e mij mė tė shumtėt (katėr) janė poetikė. Kam shkruar edhe njė novelė dhe njė vėllim me tregime.Tė tjerat janė shkruar nė greqisht, tre vėllime poetike, nje libėr pėr fėmijė, katėr pėrralla pėrkėthyer nga autorė tė ndryshėm grekė. Nė Greqi mu dhanė mundėsi tė lexoj e tė studioj edhe pėr gjėra qė as qė i kisha menduar se do tė realizoheshin. E urrej dembelizmin si tek vetja, si tek tė tjerėt. E respektoj dhe vlerėsoj kohėn dhe aq mė tepėr ēastin qė nuk tė vjen pėrsėri.

Ēfarė keni ndėrmend kur shkruani njė vepėr tė re?

Bletėt asnjėherė nuk mendojnė se do tė bėjnė mjaltė dhe do ta konsumojnė tė tjerėt. Edhe unė s’mendoj se do tė krijoj diēka pėr tė tjerėt me filan apo fistėk tematikė. Krijimtaria pėr mua nuk bėhet me porosi. E ndjej se ēlodhem nė shoqėrinė e frazave dhe tė shkronjave si shoqėrinė mė tė besueshme dhe mė tė pastėrt. Tė tjerat janė elementė qė i takojnė artit tė tė shkruarit, apo mė mirė tė them mjeshtėrisė krijuese. Proēesi krijues ėshtė autonom, i pavarur. Studion, mbledh, hulumton, ngarkohesh dhe vjen njė ditė kur gjėndesh i gozhduar nga muza dhe bie nė prehrin e njė lindjeje me shtrat rrėfimin nė letra.
Poetėt janė llokatorėt mė tė fuqishėm tė ndjenjave qė ja dinė vlerėn edhe mė tė voglės fjalė.

A ka ndonjė njeri qė ka ndikuar shumė nė jetėn tuaj?

Asnjėherė roli individit nuk ėshtė thelbėsor nė shoqėri. Heroi masiv ka tjetėr peshė, tjetėr ideologji, tjetėr fushė manjetike. Pa frikė do tė deklaroja se Kuēova ime (ju lutem, kam pjesėn time!) ėshtė heroi qė mė dha emrin qė kam sot edhe kėtu nė dhe tė huaj, ėshtė pasuria dhe mėsuesi qė nuk harrohet.
Miqtė dhe shokėt aty janė kaq tė shumtė sa s’di kė tė pėrmend, sepse tė gjithė mė kanė dhėnė nga njė molekulė respekti pėr tė krijuar membranėn e emrit “njeri”  qė mbaj mbi vite.
Si mund tė harroj Qamil Cakėn e palodhur, Bujar Luarin e kulturuar, Vladimir Priftin, Shkėlqim Brakėn, Viktor Gurin, E.Mahmutaj dhe shumė e shumė tė tjerė qė m’u ndodhėn pranė. Mėsuesit Zef Leka, Vangjel Gjiknuri, Tom Canaj, Shaban Kėmbaci, Parashqevi Sinjari.
Njerėzit e artit si Nito Lala, Dhimitėr Druga, Genc Hasani, Luto Hasani, Fatmir Veleshnja, Kiu Ēobanaqi, Skėnder Jaēe, Valentin Veizi, Pėrparim Kapllani, Saveta Totoni, Sotiraq Ēibuku e sa e sa tė tjerė kanė merituar tek mua emrin e artistit. Shokėt e klasės me Arben Adhamin, Ilir Llupėn, Fred Kadifenė, Ilir Vodėn, Apostol Sakon, Sadik Nuhun, Bilbil Mahmutajn, Myqėrem Cenajn  e sa e sa tė tjerė qė u kėrkoj falje atyre qė nuk mund ti shkruaj, do tė mbeten krahėt e mij tė vėrtetė nė ēdo kohė. Me Shkėlqim Agon, Ylli Pollogatin e tė tjerė kemi ndarė fjalėn nė botimet gazetareske tė asaj kohe, aq sa po mė mbyt nostalgjia nė kėto momente. Me kompozitorėt kuēovarė Niton, Dhimitrin, Luton, Fatmirin, Kozmain  e sa e sa tė tjerė kemi stampuar shumė festivale dhe pėrshėndetje, aq sa netėt tona krijuese tė asaj kohe nuk i zinte as gjumi. Me banorėt e Qytetit kam ndarė ēastet mė tė mira tė jetės sime, por edhe nga mė tė vėshtirat. Sa mė shumė shtohen vitet mbi moshė, aq mė i vlerėsuar bėhet Ai qytet qė mė rriti.

Ē’rol luan fantazia nė krijimtarinė letrare?

Fantazia ėshtė njė fantazmė qė krijuesi nuk pushon sė kėrkuari. Me forma dhe ngjyra tė ndryshme. Ėshtė njė skelet i madh, njė projekt idesh qė s’mund t’i parafabrikosh. Themelet dhe tarracėn s’mund ti pėrcaktosh as nė kohė as nė hapėsirė. Vetėm se sa tė arrish nė kėtė fazė do tė duhet te jesh ngarkuar monopateve tė studimit dhe do tė jesh mbathur me nektarin pllenues tė krijimit. Duhet tė shikosh edhe gjėrat e vogla e tė pa rėndėsishme qė tė tjerėt i kapėrcejnė pa i dhėnė rėndėsi siē duhet.

A ju ka ndihmuar emigrimi me tė mirat dhe tė kėqijat e veta ta zhvilloni talentin e tė shkruarit?

Patjetėr. Veē nuk do tė ndalem e tė shpjegoj hollėsira. Tė dini diēka, emigrimi nuk ėshtė vetėm plagė pėr njė atdhe, ėshtė dhe njė sprovė sa i fortė ėshtė njeriu pėr tė mbijetuar sė bashku me cilėsitė qė mbart nga vėndi qė erdhi. Kėtu mbijetesa merr formėn e mbiqėndresės dhe pėrshtatjes. E vėshtirė qė kėrkon pėrkushtim. Jo tė gjithė ju qė jetoni nė Shqipėri e dini kėtė argument! Bota e qytetėruar nuk ėshtė vetėm joshese, tė fton dhe tė gėlltit pa e vėnė re. Nuk tė jep dorėn, por tė shtyn. Kjo nė fillim se pastaj kur e sheh se ti ja vlen tė tė ketė, tė fut nė garėn e konkurencės dhe tė kapitalit. Kush fiton, shpėrblehet dhe vlerėsohet (jo me fletė lavderimi) ama. Ti duhet tė mendosh se pėrpara ke njė tjetėr garė me tė tjerė konkurues. Dikur kemi menduar ndryshe, ishim liliputė tė ėndrrave. Fjala qytetėrim ėshtė stad i veēantė jo kurorė pėr tė mbuluar mediokritetin dhe injorancėn. Thelbėsore ėshtė sjellja dhe trajtimi nė kėtė galaktikė tė pėrparuar. Kjo gjė nė Shqipėri ėshtė akoma statike  nė  shumė elementė, sepse e shoh qė mendimi i bashkėkombėsave nuk ka avancuar si duhet. Shpesh mendojnė sikur tė jenė nė tė njėjtat vite qė ne emigruam.

Ndėr poezitė tuaja a gjendet ndonjė varg dedikuar Kuēovės?

Ēthua?! A mohohet vetvetja?! Bisedo me Nito Lalėn, Dhimo Drugėn, Shkelqim Agon, Fatmir Veleshnjėn e me tė tjerėt. Kuēova nuk ėshtė vetėm djep kulture, ėshtė njė skenė e madhe interpretimi. Nė librin tim tė parė botuar kėtu nė Greqi me titull “Maska e kohės”, faqe 74, ėshtė njė poezi me titull

Kėshtu ndodhi atė ēast.                        

U shqetėsuan doktorėt
     nga analizat e gjakut tim
     Lexoja alfabet agonije
     dhe buzėqeshja
     Pastaj u thashė:
     -Harruat tė mė pyesni nga jam
     Kuēova e naftės ėshtė kėtu
     dhe i tregova zemrėn

nė librin e fundit, ”Ditėn ėndėrroj, natėn e lė zgjuar”, faqe 106, nė njė poezi me titull “Nė zemrėn tėnde, gjaku im” strofa e katėrt ka kėto vargje:

Ēdo agim, ēdo mbrėmje
     me emrin tėnd Kuēovė lind,
     Mbetesh dhe vėlla, dhe motėr
     Mė i dashur prind!

Megjithėse shumė shkrimtarė fillojnė sė pari tė shkruajnė poezi, pėr disa prej tyre poezia mbetet gjinia letrare mė e vėshtirė. Sa ėshtė pėr ju i drejtė ky konstatim?

Poezia ėshtė ndjenja dhe teknika e fjalės. Nė fillimet e para krijuesi ėshtė i mbingarkuar emocionalisht dhe forma e parė dhe mė e lehtė gjėndet vjershėrimi dhe jo poezia, sepse poezia ka thellėsinė figurative dhe metaforike, ėshtė si tė thuash nė njė fare mėnyre motėr me baba tė njėjtė me vargėzimin. Nejse, kėtu nė kėtė pikė ka mendime dhe studime nga mė tė ndryshmet. Tė gjesh vetveten nė poezi ėshtė njė rrugė e gjatė qė tė lodh shpejt. Nė  kėtė  maratonė rezistojnė vetėm  krijuesit qė rriten sė bashku me fantazinė dhe metaforėn  poetike. Poezia, bėhet zmalti dhe kėllėfi mbrojtės i fjalės sė bukur, bėhet vitamina komplekse e frazės sė zgjedhur. Emrin “poet” do ta meritosh vetėm nė fund tė rrugės sė ėndrrės, tė fantazisė, dhe kur tė jesh pjekur me idetė qė kararkterizojnė njeriun e qytetėruar. Nė proces futen shumė, pak e meritojnė.

Kush janė shkrimtarėt tuaj tė preferuar, brenda dhe jashtė atdheut?

Njeriu nuk duhet tė ketė parcela tė veēanta leximi dhe studimi. Kultura qėndrore ėshtė njė bregdet i pafund me rėrė tė imėt dhe i pasur me jodin e ideve. Sa mė shumė tė lexosh histori, aq mė tepėr pasuron letėrsinė, sa mė shumė tė studiosh pikturėn, arkeologjinė, psikologjinė, bibliografinė, aq mė tepėr thesaron brendinė e tė shkruarit dhe filozofinė e “unit” tėnd krijues. Heronjė e veprės do te jenė realė e tė besueshėm, aspak surealistė dhe naivė.
Lexoj nė pėrgjithėsi klasikėt e artit dhe filozofinė  veē ndalem veēant tek Lorka, Pesoa, Neruda, Elioti, Kavafi, Ungaretti, Sevali, Rebo, Xiuz, Piaf duke mos harruar Jalom, Dostojevski, Kadare, Nitēe etj. Lexoj poetėt e sė sotmes dhe pasuroj magazinėn e trurit me tė dhėna qė deri dje nuk kisha mundėsinė ti gjeja.

A mendoni tė vini njė ditė nė Kuēovė pėr tė promovuar librat tuaj para lexuesit kuēovar?

Ju pyesni sikur unė tė jem betuar pėr tė kundertėn dhe dua tė justifikoj veten! A ka nder mė tė madh qė vėndi yt, miqtė e shokėt tė njohin ndjenjat dhe heronjtė e tu? Jo! Me Kuēovėn mė lidhin shumė gjėra nė jetė, dashurinė e parė, fėmijėn e parė, botimin e parė, zhgėnjimin dhe tradhėtinė e parė ! I kam provuar aty, kėshtu qė unė jam njė copėzė e Kuēovės dhe ajo gjysma e simes. Sa herė kujtoj e nostalgoj, mė thahet fyti prej mallėngjimit. E them sinqerisht!  
Qyteti ynė ka njė kulturė qė e manifeston, e ndjen dhe e ke pranė, qė nga “mirėmėngjesi” i ditės sė re e deri nė perėndimin e yjeve. Kuēovarėt dinė tė sillen me vehten dhe me tė tjerėt. Jemi pa komplekse. Respektohemi me orėt dhe me kohėn. Edhe unė jam banor i saj, mbiemrin Devolli e pėrdor si numėrues tė emrit Kuēovė. Me gojėn plot them se jam kuēovo-devolli. Ėshtė nder i veēantė pėr mua qė nė enciklopedikėn kuēovare, hartuar nga publiēisti i pa lodhur Shkėlqim Ago. ekziston edhe emri im.

Pėrveē pasionit pėr letėrsinė, ēfarė pasion tjetėr ka Luani?

Njė erudit kroat, Zharko Petan, thotė se “Kur ėndrrat bėhen realitet, nuk duhet tė flesh mė”. Libri im i fundit nė gjuhėn shqipe titullohet “Ditėn ėndėrroj, natėn e lė zgjuar. Komenti eshte i tepėrt . Tė krijuarit dhe poezinė  nuk e quaj mė pasion. E kam ēlodhje, shoqėri, njeriun mė tė afėrt, aty ku mund tė rrėfehem pa mė tė voglin kompleks dhe dyshim. Ndjenjat dhe idetė nuk janė si arrat, i ēan, i qėron e pastaj i ha duke hedhur lėvozhgat nė kosh. Jo, jo! Arra e tė krijuarit duhet mbushur e rimbushur, kultivuar dhe bėrė shėrimet qė kėrkon, ndryshe do tė mbetet “fyēkė” thonė andej nga Devolli dhe pastaj as minjtė nuk tė afrohen.

Dhe nė fund dy fjalė pėr lexuesin e Forumit tonė…

Krenohem me emrin e qytetit dhe me historinė e saj, me brezin e ri, qė shoh se ruan dhe kultivon traditėn dhe historinė. Njė ditė duke biseduar me shkrimtarin Leon Lekaj, djalin e mėsuesit dhe kompozitorit Zef Lekaj, pa dashur mė shpėtoi njė shprehje qė pėrdoret nė tė folurėn e pėrditėshme, ndajfoljen “mahere.” Duke buzėqeshur  mė tha -E di  qė pėrdor mė shumė dialekt myzeqar se sa korēar? E ē’ti thosha mė tepėr  mikut tim, ku dhe ai ėshtė njė herė shkodran dhe dy herė djalė Kuēove. Njė nėnė e madhe do tė mbetet Kuēova djema, ta dini!
E  ndjej veten mes miqsh dhe shokėsh kuēovarė, duke ecur nėpėr rrugėt e saj tė pastra dhe duke pėrshėndetur banorėt qė kam kohė pa i parė.Veē besoj se asnjėherė nuk do tė ndihem i huaj, sepse frymėmarja ime akoma mban aromėn karakteristike tė ajrit kuēovar...!

Faleminderit.
Luan Xhuli
xhulil@yahoo.com  

Athine 19 mars 2009
Kthehu ne krye

Shiko Profilin | Faqja Web   IP Logged
Olti
Anetar nderi

Jam ketu per Kuēoven

Postime: 595
Pergjigju #4 - 03/23/09 ne 07:15:35

Urime per intervisten, shprehje te bukura te mbushura me dashuri e respekt qe cdo kucovari do ia ledhatonin sedren.
Suksese z. Xhuli me tej dhe shpresoj te me bjere ndonje liber i juaji ne dore.
Kthehu ne krye

Ola
Super Moderator
**

Postime: 792
Pergjigju #5 - 03/23/09 ne 07:38:13

E lexova me kenaqesi intervisten . Urimet e mia me te mira z.Xhuli dhe kucovareve njekohesisht.
Kthehu ne krye

Atlantia
Anetar i vjeter

Anetar i ri

Postime: 151
Pergjigju #6 - 03/23/09 ne 08:36:29

E pergezoj dhe falenderoj njekohesisht z.Xhuli qe me aq dashuri dhe sinqeritet shkruan per Kucoven . Me impresionoi shume intervista juaj dhe me gezoi pa mase qe nje njeri si ju shkruante  me aq embelsi , dhe mall per qytetin tone . Suksese te metejshme ne punen tuaj dhe shpresojme te lexojme librat tuaj se shpejti . Urime urime urime!!!
Kthehu ne krye

Erdha ja Dhe ca muaj
Anetar nderi

Ish Antar

Postime: 646
Pergjigju #7 - 03/23/09 ne 08:40:47

good job Ermal I qeshur
Kthehu ne krye

Jetoje Jeten Sikur Ta Kesh Diten E Fundit
Erjoni
Anetar i vjeter

Kucovar 18 karatesh
:)

Postime: 339
Pergjigju #8 - 03/23/09 ne 10:37:44

Ermal sinqerisht me vjen mire qe e ke realizuar kete interviste, sepse i sherben me se miri disa prej qellimeve pse eshte krijuar kjo faqe; shprehjen e vleresimit dhe respektit per njerezit e shquar te Kucoves dhe njekohesisht zgjimi dhe ngritja ne piedestal e ndjenjes se dashurise per vendin ku dikush ka lindur dhe eshte rritur e ku te tjeret erdhen per te punuar dhe jetuar.  
Pergezimet e mia te sinqerta.
Kthehu ne krye

Lorenci
Moderator
*

Anetar i ri

Pergjigju #9 - 03/24/09 ne 15:25:16

Fjale plot ndjenje e dashuri ashtu sikurse jane dhe vargjet e poezive te tij.  
Ndjej nje fare kenaqesie personale qe isha une qe e solla ne forum Luanin.
Kthehu ne krye

Lona
Anetar nderi

Postime: 869
Gjinia: female
Pergjigju #10 - 03/24/09 ne 15:33:00

edhe mua me pelqeu intervista,dhe aq me shume dashuria qe tregon dhe me te cilen flet z.xhuli per kucoven tone te vogel.
te falenderoj ermal per intervisten qe i more,ty lorenc qe e solle ne forum dhe sinqerisht z.Xhuli per dashurine qe i fal kucoves me zemer dhe vargje.
Kthehu ne krye

E,be proud of who you are
Ermali
Moderator
*

Pergjigju #11 - 03/25/09 ne 20:53:19

Heshtja ndaj vlerave tė sotme, boomerangu intelektual i sė nesėrmes.
(Shėnime rreth krijimtarisė sė LUAN XHULIT)

Siē duket, ne shqiptareve, do tė na duhet njė kohė relativisht e gjatė pėr tė kuptuar ato ēka bota perėndimore, ka kohė qė e ka emėrtuar si cikėl tė mbyllur. Arritjet dhe vlerat e njė individi sigurisht qė nuk maten mė nėn thėnien “doni mė pėr belulin”. Ajo kohė pėrfundimisht quhet e shkuar dhe si e tillė ne, duhet tė merremi vetėm me funeralin e saj, i cili pėr shkaqe ēuditėrisht absurde po zgjatet pafundėsisht nėn njė periudhė tė ashtuquajtur “tranzicioni”.
Sigurisht qė pėr tė konceptuar njė vlerė mendimet do tė ishin tė ndryshme dhe debati rreth saj do tė zgjatej nė njė kohė ēmendurisht tė gjatė, tė lodhshme, e ndoshta tė pafrytshme, aq mė tepėr nėse kėtu do tė bėnim fjalė pėr njė individ. Ėshtė e logjikshme qė ēdo “mozart” tė ketė “salierin” e vet tė pandashėm, kronologjikisht dhe historikisht dhe argumentet e kėtij lloji nėn sfondin e njė debati tė emancipuar dhe tė kulturuar do tė sillnin progres nė fushėn e letrave shqipe, e cila fatkeqėsisht endet nė atė mjegullnajė tė emėrtuar “kalimtare”.
Kėsisoj, duke u mbėshtetur thjesht tek kėto parime si dhe duke interpretuar nė favor tė kohės shprehjen makiaveliane “qėllimi justifikon mjetin” nuk do tė kisha aspak frikė tė thosha qė poeti dhe krijuesi LUAN XHULI mi plotėson kėto kritere, e si i tillė, e ndjej pėr detyrė tė shprehem, qė tė mos i bashkohem korit tė heshtjes sė paargumentuar (nuk dua ta quaj tė qėllimtė) tė shtypit tė kėtushėm shqiptar.

Padashur tė fyej askėnd, e me qėllimin e mirė qė tė evidentoj ato ēka janė pėr tu nxjerrė nė pah, vė re se nuk ka javė qė nė gazetat shqiptare tė mos ndeshėsh me shkrime e artikuj tė ndryshėm, tė cilėt bėjnė fjalė pėr promovime ciklesh e vėllimesh poetikė, libra me tregime, kujtime, pėrmbledhje me ese, etj. Nuk mungojnė tė pasqyrohen nė shtypin shqiptar edhe aktivitete tė ndryshme letrare e artistike, pėrvjetorė krijuesish, festa intime, ku mblidhen grupe artistėsh dhe artdashėsish. Kjo ėshtė pėr tu lavdėruar, madje do tė thosha se mbart brenda saj vlera qė duhen stimuluar, por pėr fat tė keq gjithēka mbahet brenda njė cikli lokalist tė mbyllur, tek i cili, kryesisht, spikat ai krahinor.
Sigurisht qė kjo nuk mundet tė tė entuziazmojė.  

Shumėkush ndoshta nuk e di dhe pėr kėtė fajėsoj gazetat qė ēdo javė iu seviren shqiptarėve nė kioskat e ndryshme anė e kėnd Greqisė, qė Luan Xhuli ėshtė njė ndėr krijuesit e paktė, nė plejadėn e madhe tė shkrimtarėve dhe artistėve tė huaj (ku pėrpiqem tė pėrfshij edhe veten), i cili ka njė kontratė tė rregullt me “Ellηnika grammata” dhe “Kastanioti”, dy shtėpi botuese nga mė tė fuqishmet nė Greqi dhe nga institucionet mė me emėr nė lėmin botues.  
Nėse profesionalizmi i gazetarėve shqiptarė, apo dashamirėsia e krijuesve qė jetojnė dhe punojnė nė Greqi do tė ishte nė nivelin e dėshiruar, nė atė nivel qė kėrkon koha, pa e cilėsuar si njė arritje artistike tė zotit Xhuli, kėtė fakt do ta gjykoja si njė lajm, madje i dėshirueshėm pėr rėndėsinė qė mbart brenda vetes. Jam i mendimit se amplifikimi i kėtij lajmi do rriste prestigjin e gjithė secilės gazetė dhe do ta bėnte artikullshkruesin apo intervistuesin tė ndjehej mirė pėrballė heshtjes memece (sėrish jo tė qėllimshme) ndaj fenomenit “Xhuli”. Dhe s’do gaboja po tė thosha, se njė rast tipik, siē ėshtė fenomeni qė pėrmenda mė lart, do tė rriste dhe do tė ballafaqonte nivelin artistik tė poezisė sonė, tė pa promovuar ende aq sa duhet, me botėn artistike tė vendit ku jetojmė.  
Nė njė artikull tė paradokohshėm tė gazetės “Tribuna” i lihet vend njė shkrimi me titull  “Ellefterotipia publikon njė poet shqiptar”, artikull i shkruar prej njė gazetari tė njohur grek, qė publikonte dhe vlerėsonte aktivitetin poetik tė krijuesit korēar. Nuk do tė doja kurrsesi ta quaja tė qėllimshėm anashkalimin e njė titulli mjaft lakmues ØΕνα γλυκό μύλο που έρχετε απο την Κοριτςά  “Njė mollė e ėmbėl qė vjen nga Korēa”, por gjithsesi njė pakujdesi gati-gati e papranueshme, e cila e zhvesh artikullin prej shkėlqimit, dhe cungon identitetin e poetit shqiptar, qė aq bukur ėshtė shprehur prej autorit tė shkrimit tė saj.
Pėrveē kėsaj, revista letrare dhe artistike, qė qarkullojnė nė shtetin helen shpesh herė e kanė bėrė objekt tė shkrimeve tė tyre Luan Xhulin, duke u angazhuar seriozisht  me krijimtarinė e tij. Nė njė koment tė njė prej periodikėve mė tė mėdha, e cila do tė lakmohej prej ēdo krijuesi tė huaj, poezia e tij cilėsohet si “...e veēantė, dritėsuar nga e thjeshta. “(Kathimerini korrik 2007).
 Pra, flasim pėr vlera tė ngjitura deri tek faqet e dy prej gazetave mė prestigjioze tė vendit, ku protagonist ėshtė njė bashkatdhetar i yni. Por paradokset vazhdojnė. Gazetarėve tė Tribunės, tė cilėt pėr hir tė sė vėrtetės duhet thėnė qenė tė vetmit qė u morėn me evenimentin, iu mjaftoi tė merreshin me shkrimin dhe tė anashkalonin vetė protagonistin e saj, madje duke e ditur fare mirė qė Luan Xhuli banon nė Athinė, vetėm pak minuta larg Akropolit tė lashtė.
Kėtu merr udhė njė gabim i pajustifikueshėm. Tė zgjedhėsh ndėrmjet origjinalit dhe imitacionit kėtė tė dytėn, mendoj se nuk ėshtė qėlluar nė shenjė. Ky fakt tregon dėshpėrimisht  se ende nuk kemi kompetencėn profesionale qė gjithēka ta bėjmė vetė, por se duhet tė presim mendimin e njė tjetri, qoftė ky edhe i huaj, qė tė mos na dridhet dora kur tė shkruajmė. Personalisht do tė mė mjaftonte si ngasje vetėm shprehja e z. Xhuli “...grekėt afrojnė dashuri, shqiptarėt kanė besė...”, pėr tė tjerrė njė intervistė me protagonistin origjinal tė saj.
U zgjodh sėrish rruga e heshtjes.
Nė vitin 2007 Luan Xhuli prezantohet si poet nė njė antologji greke tė titulluar « ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2006», si i barabartė me kolegėve tė tij grekė. Sėrish njė fakt i cili mund ndihmonte qė plejada e shkrimtarėve shqiptare qė jeton dhe punon nė shtetin helen, mund ta shfrytėzonte pėr promovimin e vlerave tė veta.
Por jo vetėm qė nuk ndodhi kėshtu, por zėra anonim, tė cilėt i bashkohen korit tė ējerrė e tė gjatė tė ish shkruesave tė letrave anonime nė komitetet e partisė e deri nė komitetin qendror tė ish partisė shtet, i bashkohen edhe ato mė tė fundit, tė cilat e akuzojnė zotin Xhuli “...si bukėshkalė, si harrues i gjuhės shqipe, si njė njeri qė ka shkruar nė gjuhėn e shovinistėve grekė...etj”
O temperas, o mores!
Merreni vesh, pra tė nderuar kolegė, se nuk ka urė mė tė fuqishme bashkimi se sa ajo qė ngrihet me artin e fjalės. Urrejtja ndaj gjigandit tė letrave shqipe Gjergj Fishta pėr vite tė gjitha pati si ushqim njė keqinterpretim tė shprehjes “...ta marrė vesh gjith bota mbarė, se Gjergj Fishta s’asht ma shqiptar...”
 Bota e letrave ėshtė e mbushur me shembuj tė shumtė artistėsh e shkrimtarėsh tė cilėt zhvilluan aktivitet e tyre letrare larg kufijve tė vendit qė i lindi dhe u bėnė tė njohur duke shkruar nė gjuhėn e atdheut tė tyre tė dytė.  
 Shpesh herė nė debate letrare mes miqsh emri i Franc Kafkės apo ai i Milan Kunderės bėhet objekt bisedash dhe e tillė mbart brenda vetes pyetjen: sa tė mėdhenj do tė ishin ata, nėse ata do tė shkruanin vetėm ēekisht? A ishte Ēekia, qė iu dha lavdinė apo mos ishte atdheu i tyre i dytė, Franca, e cila i bėri ata tė famshėm anė e kėnd botės.
Kur artisti shkapėrcen pragun e vetvetes dėshmon se ėshtė i aftė tė bėjė diēka mė shumė se rretheqarku ku ai ėshtė rritur dhe edukuar. Nuk e di nėse zoti Xhuli mendon nė gjuhėn e nėnės apo nė gjuhėn e vendit ku ai pėrpiqet me tė gjitha forcat tė ingranohet. Pėr mua kjo gjė ka fare pak rėndėsi pėrballė faktit qė nė librat e tij tė botuar nė gjuhėn greke nuk ka asnjė emėr pėrkthyesi.
Nuk mund tė le pa pėrmendur, sigurisht edhe njė pėrpjekje tė zotit Robert Goro nė njė takim me poetin e shquar grek Tito Patrikio. Duke ndjerė profesionalisht detyrėn e tij prej njė gazetari tė mirėfilltė, si dhe atė tė njė shqiptari qė i gėzohet sukseseve tė bashkatdhetarėve tė tij, drejtori i Tribunės dhe njėkohėsisht gazetari i B.B.C e pėrmendi zotin Xhuli si njė hap emancipues tė krijuesve shqiptarė, qė jetojnė e punojnė nė shtetin grek. Sigurisht qė kjo ėshtė nismė qė duhet pėrshėndetur, por a ėshtė e mjaftueshme?

Por, gjithashtu nuk mund tė anashkaloj syrin e mprehtė e “vigjilues” tė krijuesit shumplanėsh dhe autorit tė librit “Kritika ndryshe” zotit Fatmir Terziu, i cili nė studimin e tij “Xhuli, njė shtrat sigurie nė poststrukturalizėm” hap njė korsi tė veēantė nė pėr protagonistin e shkrimit tė tij.
Vitin qė shkoi, shtėpia botuese “Ellinika Grammata” nė kuadrin e kontratės qė ka me kėtė shkrimtar botoi librin e tij pėr fėmijė «Το κυπαρύσσι που τα έβαλε με τον ουρανό» “Kiparisi qė donte tė matej me qiellin”, njė pėrrallė modeste me njė fabul tė thjeshtė dhe tė bukur. Por e theksova edhe mė lart qė me kėtė shkrim nuk kam pėr qėllim tė promovoj vlerat artistike tė Luan Xhulit, por tė evidentoj faktin e rėndė tė heshtjeve ndaj vlerave tė faktuara, ndaj njė arritjeje, e cila, sido qė modeste, e rreshton zotin Xhuli nė tribunėn e bashkatdhetarėve. Dhe ne, shqiptarėt, duhet tė mėsojmė tė nderojmė tribunat. Sigurisht, qė mė parė duhet tė harrojnė ato tė djeshmet, nė podet e sė cilave vendoseshin karrocierė dhe shoferė, kooperativistė me pesė klasė shkollė apo “kuadro” me shkolla nate dhe kurse partie. Jo tė nderuar miq. Tribunat metaforike duhet tė nderohen sepse nė sistemin e ri kapitalist, ku pjesa mė e madhe e shqiptarėve hynė me dėshirė, ato nuk fitohen as me fleta nderi dhe as me fleta lavdėrimi, por me arritje tė prekshme. Me suksese tė dukshme.
Dhe Luan Xhuli i gėzon kėto privilegje.

Pak kush e di gjithashtu, qė Luan Xhuli ėshtė njėri prej krijuesve qė jeton dhe krijon nė Athinė dhe qė merr pjesė me librat e tij nė panaire kombėtare dhe ndėrkombėtare, qė ėshtė i pėrkthyer edhe nė gjuhėn franceze, madje libri i tij i fundit pėr fėmijė ėshtė nė bisedime me njė shtėpi botuese gjermane.
Dhe sukseset e bashkatdhetarit tonė kalojnė nėn kularin xheloz tė heshtjes...
Para pak ditėve shtėpia botuese “Ellinika Grammata” bėri njė prezantim tė librave qė sė shpejti do tė nxjerrė nė treg. Nė numrin e madh tė poetėve dhe shkrimtarėve grekė spikat sėrish edhe bashkatdhetari ynė. Luan Xhuli, qė pėrkufizohet nga poeti Niko Kacalidha “Krijues me pėrgjegjėsi, qė me ēelėsin e tij poetik di si hapen portat e botuesve tė huaj”, iu paraqit lexuesit grek me njė vėllim serioz poetik tė titulluar «ΠΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ». “Ku tė kėrkoj tė falur”. Njė botim i plotė prej 110 faqesh, me njė koperinė dinjitoze dhe me redaktor njėrin prej emrave mė tė shquar tė letrave greke, Janis Ksanthulis.
A do tė vazhdojė heshtja e krijuesve dhe gazetarėve shqiptarė edhe pėrballė kėsaj arritjeje tė re tė poetit korēar?  
Pėr epilog do tė doja tė zgjidhja librin “DITĖN ĖNDĖRROJ, NATĖN E LĖ ZGJUAR”, i cili ėshtė hedhur nė qarkullim nga shtėpia botuese “Globus R”

Nė fillim tė vėllimit tė tij poetik autori vendos emra tė shquar tė letrave greke, gazetarė dhe miq, tė cilėt shprehen pėr poezinė e tij. Ka shumė emra. Ka shumė dashamirė tė poezisė sė tij. Nuk mungon aty as poeti i mirėnjohur Mihalis Kanas, i cili shprehet:  

“...Akoma nuk e kam marrė veten nga ato qė mė shkaktoi poezia e njė poeti shqiptar, qė shkruan nė greqisht...bravo!...”
Ndėrsa M. Laina, kritike e njohur letrare dhe poete e pėrkufizon kėshtu poezinė e tij:
Vargjet e tija janė rrugė tė gjėra ku figuracioni letrar nuk e ndjen ngushtėsinė...”

Ka edhe personalitete tė tjerė qė zhvillojnė aktivitetin e tyre nė fushėn e letrave nga tė dy vendet...Veē nė hyrje tė librit mungojnė anėtarėt e kryesive tė shoqatave shqiptare tė shkrimtarėve dhe artistėve qė kryejnė aktivitetin e tyre nė shtetin grek. Mungojnė emrat e gazetarėve shqiptarė...Tjetėr ēfarė mungon?
Jam i mendimit qė mungon edhe dėshira pėr tė promovuar vlera tė vėrteta. E nėse kjo dėshirė heshtjeje do tė zgjasė, nesėr koha do ta shndėrrojė atė nė boomerang ndaj krijuesve shqiptarė qė jetojnė e punojnė nė shtetin helen.  
Heshtje ndaj poetit qė ėndėrron...?!

Jeshilen s’e mora hua...

Ma dhuruan shpresat,  
miqtė, shokėt,
Familja, tė dashurit
dhe ju qė s’iu pashė asnjėherė.
Me njė adresė, njė emėr
Dhe njė mision nė jetė.
-Tė jem unė? –thashė.
Tė jetė e vėrtetė?

Qė atėherė  
S’di ku e vura.  
Nuk e kėrkoj.
Di, qė e kam brenda vetes...
dhe s’e mora hua prej askujt.  

Heshtje ndaj poetit qė flet...?!  

Leon Lekaj  
(leonzlekaj@yahoo.com)
Athinė, Mars 2009
Kthehu ne krye

Bledar Agastra
Anetar
**

Anetar i ri

Postime: 3
Pergjigju #12 - 04/02/09 ne 18:28:20

Ne radhe te pare me behet zemra mal edhe falenderoj te gjithe per fjalet e mira qe keni thene per zotin Luan Xhuli pasi  mbase une kam qene me ne kontakt me krijimtarine e tij nder vite ,pasi kam fatin e mire te jem nipi i tij Wink...! Nuk e them per mburje por  gjate gjithe viteve  qe kemi qene  qene bashke ai ka qene nje influence e madhe per  brumosjen time me letersine shqipetare qe besoj se shprej mendimin e te gjitheve eshte nje perfaqesues  i denje i letersishe shqipetare si brenda edhe jashte atdheut, une u bera pothuajse 10 vjet ne dhe te huaj edhe sic e thote edhe dajoja(Luani) me dhembin edhe guret e avllise dhe  hardhite qe kane rene perdhe nga pedha e mallit , me qan zemra per   nje cik ajer kucove per puset qe zevendesonin pemet reth qytetit.Nejse tani qe u bera antar i ketij forumi do kem mundesi qe te hedh edhe une mendimet e mija si djale kucove qe jam lindur edhe rritur ashtu  here zbathur edhe here me sandakla rrogozhine qe i veshnim vec per nje maj, me topat qe benim vete perej qeske ose  topa 5 lekesh qe i thoshim e luanim e luanim derisa na therrisnin mamate se ngrysej e duke i bere kembet cope por te   kenaqur edhe te lumtur ne ate boten tone kucovare... nuk dua qe tua lodh mendjen me kotesirat e mia por ja qe malli me ka marre per te gjithe edhe gjithcka edhe mbase ketu do me jepet mundesia qe te hedh mallin tim qe me eshte ngurtesuar   ne zemer nga mergimi dhe mbase qe lotet e  kujtimeve do e zbusin edhe te kem mundesi  ta punoj e ti jap nje forme te pershtatshem per lexuesit qe nuk me njohin, por qe  do na jepet mundesia qe te krijojme rethin tone , qe besoj se me nje pjese te mire do jem rritur edhe  mbase kemi bere loje luftash me lagje sic i thoshim atere,  nejse.... e zgajta shume edhe  nuk ka me lezet.. mbase gjithcka qe shkrova i takon teme tjeter por ja qe une i thashe tani edhe  Dajua te ma bej hallall, se ai ie ka fajin qe me mesoi gramata ne menyren poetike edhe naftetare, te nzehte si djelli i kucoven ne gusht qe shkrinte seren anes rruges,, ah more Dajo cme bere ...... me ka marre malli ta dish.... por une do vij te premtoj.... Te premtoj Ty edhe Kucoves qe me ka marre malli...!

USA 2 prill 2009..!
Kthehu ne krye

Ermali
Moderator
*

Luan Xhuli, nderohet me ēmimin "Ali Asllani"
Pergjigju #13 - 09/22/09 ne 07:12:20

Nė datėn 20.09.2009, poeti Luan Xhuli ėshtė nderuar me ēmimin "Ali Asllani" si liriku mė i mirė pėr vitin 2008 me vėllimin poetik "Ditėn ėndėrroj, natėn e lė zgjuar". Ēmimi u dha nga Lidhja e Shkrimtarėve nė bashkėpunim me Ambasadėn Shqiptare nė Athinė. Nė ceremoninė e rastit ishin tė pranishėm personalitete tė artit e tė kulturės shqiptare, pėrfaqėsues nga Ministria e Jashtme si dhe mjaft pėrfaqėsues tė medias greke. Vetėm ditėt e fundit gazetat mė tė mėdha greke kanė shkruar disa herė lidhur me kėtė event.

Foto nga ceremonia e dhenies se ēmimit poetit Luan Xhuli
Kthehu ne krye

« Editimi i Fundit: 09/25/09 ne 11:30:40 nga Ermali »  
Ermali
Moderator
*

Pergjigju #14 - 02/09/10 ne 16:34:34

Krahet e flutures

(Borės,vajzes sime)

Vajza ime,
qė s’ėshtė mė e vogėl
adhuron pa masė fluturat,
deri nė ėndėr...
Unė,
me kujdesin e saj  
qė s’mė lė tė mplakem,
i them me shaka :
“Kur tė iki,
do tja dhuroj shpirtin atyre
qė tė shtohen dhe rriten...
Vjershat,
do ti bėj krahė tė tyre,
dhe vargjet,ngjyra.
Metaforat, ajėr  
dhe rimat, fluturim...”
Kjo,  
do tė jetė dhurata ime e fundit
dhe prika jote e parė,
bija ime,
pėr tė mė kujtuar si shok,
si prind,
dhe si rritės fluturash...! !  

Baballaret e mplakur...

..lenė takim me diellin e ditės
tek parku midis pallateve.
Me vehte,
tavolinėn e vogel tė tavllit,
bastunin e ngrėnė lagėshtirės
dhe orėn e xhepit
dhuratė prej bijve qė emigruan...
Ngjasojnė me qiellin e vjeshtės
zvogėluar prej reve,
me ditėt e dimrit
tkurrur nga pėrtypia e vitit...
Kur dielli ka veshur thyerjen
tė heshtur shohin orėt e mallit
dhe nė ritmet e hapave pa ritėm
shkallėt ngjisin si pauza heshtjesh...
Baballarėt e mplakur
nesėr kanė takim me diellin
nė apele rezesh...
Kthehu ne krye

« Editimi i Fundit: 02/25/10 ne 07:47:04 nga Ermali »  
Ermali
Moderator
*

Pasaporta e qytetėrimit, ka emrin e sė nesėrmes
Pergjigju #15 - 03/30/10 ne 16:56:11

Pasaporta e vetme e qytetėrimit, ka emrin e sė nesėrmes

(shėnime dhe mbresa nga festivali i 27-tė i kulturės ne emigracion )

Njė ftesė e ardhur nga komisioni ndėrkombėtar i emigracionit K.L.A.E, Luxenbourg, ishte prologu i njė kėnaqėsie tė veēantė, pėr tė marrė pjesė nė kėtė festival.
Ėndėrr dhe respekt njėkohėsisht. Shumė ditė para se tė nisesha, ngjasoja me njė fėmijė qė pret me padurim tė fillojė pėr here tė parė shkollėn dhe nė tė njėjtėn kohė stresohet i emocionuar se ėshtė ende i vogėl pėrballė saj. Dhe vėrtet isha i tillė pėrpara njė manifestimi aq madhėshtor, me pėrmasa gjithė multietnike.  
I ftuar sė bashku me dy krijues tė tjerė, qė janė botuar dhe banojnė pėrkatėsisht nė Francė dhe Zvicėr, Ylljet Aliēkėn dhe Besa Myftiun, do tė ishim protagonistėt e tre mbrėmjeve tė festivalit, duke dhėne jo vetėm eksperiencėn e punės sonė,  si krijues, por edhe duke theksuar cilėsi dhe elementė tė traditės, nė vendet ku kemi emigruar e mbijetojmė. Deri diku, tė tre, “kishim detyruar” vendet ku kemi emigruar,  tė pranonte vlera dhe vepra tė shkruara nė gjuhėt pėrkatėse, por qė mbanin aromė tradite dhe flisnin tė frymėzuara nė gjuhėn e kombit shqiptar. Nė mes 40 shteteve pjesėmarrėse, edhe ne, do tė tregonim recetat tona tė krijimtarisė, pėrballė kuzhinės sė avancuar tė kulturės botėrore, duke  biseduar.
Ditėt prej 19 deri 21 mars, ishin ditė tė tilla premierash, ku ndjeva veten se i takoja tė gjithėve dhe kisha kombėsinė e tė gjithėve, me tė veēantėn dhe individualitetin tim.
Tė gjithė tė njė ngjyre, tė njė mendimi dhe tė njė ideje, atė tė ėndrrės, pėr ta bėrė tė nesėrmen, pasaportėn e vetme tė  kulturės qytetėruese.  
Kėshtu u nisa dhe unė drejt Luxenburgut, qytetit-shtet, qė pa ndrojtje do tė thosha se ishte enigmė boshe e dijeve tė mija. Pėrkonte dhe me njė festė tjetėr ikja ime. Festėn e poezisė, pėr tė cilėn isha pėrgatitur shpejt pėr takimet e mia me lexues grekė nė diskutim tė librit  tė fundit poetik “Ku tė kėrkoj tė falur”. Kėshtu, edhe vargjet dhe librat e mia udhėtuan drejt festivalit, veshur me rrobat e njė tjetėr feste emocionuese. Sa e denjė ishte poezia ime, pėrballė njė frymėzimi tė tillė manifestues...?
Evropa e panjohur deri atė ēast, mė uroi mirėseardhjen me stacionin e parė tė zbritjes nė Bruksel. Miqtė organizatorė me B. Hazizajn nė krye, donin tė mė sygjestiononin me surprizat e tyre, qė nė ditėn e parė. Vizita dhe njohje, sqarime pėr organizimin e festivalit, dhe nė fund, mė “paralajmėruan” se do tė bombardohesha me pyetje pėr krijimtarinė time, mbasi njihesha dhe isha lexuar mė parė jo vetėm nga specialistė dhe filologė, por dhe nga simpatizantė dhe dashamirės tė metaforės poetike. Me Bashkimin kishim 30 vjet pa u parė. Qysh atėherė kur ai vazhdonte liceun artistik pėr pikturė, dhe unė mes talenteve tė reja tė rrethit tė Beratit me apasionantin Ylli Polovina kryetar tė degės sė lidhjes. Pastaj tė gjithė kishim emigruar dhe koha kishte fshirė adresat e njohjes. Dhe tani, mbas kaq e kaq vjetėsh, faqet e internetit dhe tė veprave tė botuara , na kishin afruar shoqėrinė e dikurshme tė rinjohjes.
I entuziazmuar dhe i stresuar, Brukseli me ngjasoi me njė muze gjigant, ku e vjetra, tradita dhe gjallėria e sė sotmes, plotėsonin njė papirus kulture dhe pamjesh, qė kėrkonin kohė pėr tu studiuar. Kisha marrė vetėm fotokopjen e kėtij qyteti evropian, sa pėr shijė tė parė, nė oreksin e ditėve tė mė pastajme. Befasia tjetėr ishte bashkėshoqėruesi dhe miku im Hazizaj, ku nga adoleshent i dikurshėm, ishte shndėrruar nė njė burrė tė pjekur dhe me dije, ku thinjat e freskėta, i jepnin mė shumė hijeshi kulturės evropiane “tė vjedhur”, me shume pėrpjekje dhe shkollim...
Deri nė Luxenbourg, si ndjemė kilometrat dhe kohėn e ikur, mbasi miqtė e mi mė plotėsonin jo vetėm kureshtjen time, por mbushnin ēdo boshllėk qė kishte tė bėnte me tė veēantėn e festivalit. Specifikja , ishte ajo, se ky festival, pėr tė 27 herė, theksonte me shumė energji faktin se emigrantėt, kudo qė tė ndodhen, janė diametri i njė rrethi qė pėrkufizon tė ardhmen e kulturės dhe qytetėrimit. Janė si tė thuash, pjesė e njė mozaiku kohor, qė pa ata, do t’i mungonte bukuria dhe shkėlqimi. Janė freskia e ajrit tė sotėm, atmosfera avancuese e sė nesėrmes. Kjo gjė, mė kishin ngarkuar emocionalisht, qė edhe pse me anglishte tė ēalė, si pėrgjigjej pothuajse fare kureshtjes Kuptoheshim me dritėn e tė folurit dhe me ngjyrėn e fjalės. Pėr herė tė parė vėrtetova njė dyshimin tim, se sinqeriteti ėshtė kodi me efikas i nėnkuptimit...
Qyteti-shtet, mu fashit si njė teatėr i madh kukullash, qė pret njė premierė tė re. Karakteri alpin i ndėrtesave, rrugėt e pastra me parqe qė akoma dremisnin nė gjumin e dimrit,mė vunė para syve peizazhe tė tjera ngjyrash nė lyerjen e shtėpive, aq shumė tė freskėta, sa pėr njė ēast mė kaloi nėpėr mėndje mendimi se ishin lyer enkas pėr mua! Njė qytet tepėr autoritar, disi mistik, i ftohtė, me njerėz tė paktė nė rrugė dhe qė pėrshėndesnin me lėvizje tė kokės, si tė kishin frikė mos lėndonin ajrin. Pėr ne mesdhetarėt, duket disi e trishtė nė fillim, veē, mbasi kupton se si qarkullon dhe organizohet jeta, asgjė s’mbetet e pa shpjegueshme.  
Zhan Filip, njė nga organizatorėt e festivalit, mė thotė se kėtu njerėzit nė tė njėjtėn kohė respektojnė vetveten dhe ligjin. Kanė komunikimin e mė tė thjeshtit, dhe e quajnė tė tepėrt shqetėsimin brenda vetes.Janė aq paqėsorė dhe tolerantė, sa askush s’bėhet kurioz nė ē’gjuhė komunikon e ē’ thua, rėndėsi ka qė tė jesh i unifikuar me hapin e punės, respektit, pėrkushtimin dhe pozicionin tėnd pėrballė shtetit...
“Njerėzit, miku im, mė tha nė fund, japin dhe shkėmbejnė me njėri tjetri dritėn... kjo mjafton pėr tu kuptuar....”
Me zonjėn Paka Rimbau komunikonim nė greqisht. Mė tha, se atė pak qė kishte mėsuar, ishte detyruar tė shuante kureshtjen e saj, se sa ėmbėl do tė tingėllonin vargjet e poetėvė klasikė grekė, si dhe tė kohės sė mėvonėshme. Kur e mori vesh se O. Eliti, ishte poeti im i adhuruar, recitoi pa marrė frymė, pambarim vargje tė tija. Spanjolle nė origjinė, bisduam sė bashku, qė nga krijimet e Markos Ana e deri tek Gabriel Markes. Fjalėn e parė tė mirėseardhjes nė gjuhėn greke ma dha ajo e para, duke mė dhėnė dhe mėsimin e vyer, si tė respektosh dhe dashurosh gjuhėn e vendit ku ke emigruar...
Miqtė e tjerė, organizatore tė festivalit si F.Bariozi, J.Kambera, A.Helpikuet, C.Skenier e shumė tė tjerė, mė bėnė tė ndihem si ata dhe jo mysafir dhe i ftuar. Mė futėn nė rrjedhėn e ritmeve tė tyre tė punės, duke ndjerė veten gjithėkombėsh, qė  krijon dhe mendon shqiptarisht, i ingranuar nė unitetin e fjalės sė qytetėruar. Dashur pa dashur, isha bėrė edhe unė njė copėzė e atij mozaiku shumėkulturor, qė ato ditė shkėlqente mė shumė, nė atė pėrvjetor tė tij tė 27-tė.  
S’ kishte kaluar ende dita e parė dhe isha njohur me shumė miq, poetė dhe prozatorė nga i gjithė globi. Qė nga Sumana Sinha nga Kalkuta qė jetonte nė Francė, e deri tek Lu Long nga Taivani, nga Kemal Musiē nga Bosnja... e deri tek Sergio Puente nga Peruja...Shkėmbenim librat e njėri tjetrit, e-mail-et, bėnim fotografi tė pėrbashkėta dhe pyesnim duke sqaruar metaforikisht temat dhe mendimet qė kishim lėvruar nė veprat tona..Po atė ditė perkthyesja ime Mirela, qė me tė qeshur i thosha se ishte “gjysma e ime”, mė tha se kishte kėrkuar tė mė njihte shkrimtari italian, Piero Simoneli, qė  interesohej pėr poezinė time. U takuam vonė, dhe respekti i tij, edhe pse kanė kaluar kaq ditė, akoma mė pėrmbyt ndjenjat...Ftesėn dhe adresėn e tij, i quaj reliket mė tė ēmuara tė dashurisė pėr fjalėn dhe qytetarinė e sė nesėrmes...
Dita e parė e festivalit ishte mbyllur me njė takim tepėr interesant me studentėt e fakultetit tė filologjisė, ku edhe pse nuk isha unė referuesi i mbrėmjes,tė rinjtė u grumbulluat duke mė “mbytur” me pyetje nga mė tė ndryshmet, qė kishin tė bėnin me karakterin njerėzor tė poezisė dhe detajet ndėrtuese tė saj. Kisha fituar eksperiencėn e parė pėr tu pėrgatitur pėr ditėn e nesėrme, ku midis specialistėve, lexuesve, gazetarėve dhe televizionit, do tė debatonim pėr kulturėn, krijimtarinė, tė drejtat e njeriut nė emigracion dhe metaforėn e poezive tė mia, ku i mahnitur nga befasia e njohjes nga ana e njė grupi lexuesish, u mbėrtheva nė planin e njė debati shumė poetik dhe emocionues.
Tashmė, nė rolin e nxėnėsit qė pėrthith gjithēka, qė mė pėrpara s’ka mundur ti ndjejė, u ngjita nė sallėn e konferencave me Ylljetin dhe Besėn, duke ju shmangur paraqitjes klasike tė prezantimi letrar. Nėn shikimin e mbi 200 pjesėmarrėsve, theksuam arritjet e kulturės dhe tė krijimtarisė, duke nxjerrė nė pah rolin qytetėrues tė traditės dhe fjalės shqipe, kudo ku kishim emigruar. Salla skuqte nga flamujt dhe  kėngėt popullore shqiptare, qė ishin pėr sfond, e bėnin mjedisin mė shumė kombėtar. Mė dukej , sikur isha mes bashkėpatriotėve, edhe pse pjesa dėrrmuese, ishin tė huaj qė ndiqnim me kėrshėri dhe simpati pėrgjigjet tona. Pati raste tė tilla, ku e lexoje lehtė kėnaqėsinė nė sytė e pjesėmarrėsve, dhe ishin tė huajt qė nisnin tė parėt duartrokitjet. Kisha improvizuar njė poezi tė vogėl duke luajtur me emrat tanė Luan-Ylljet-Besa, ku duartrokitjet shkuan deri nė ovacion. Debati letrar ishte kaq i ēiltėr dhe pikant, saqė edhe pėrkthyesja ime Mirela, nuk arrinte tė shėnonte tė gjitha pyetjet. Isha ēliruar nga emocionet  prej syve tė shumtė qė mė ndiqnin, sa, disa herė, miqtė e sapo njohur kosovarė, Fatmiri, Dritoni, Rifati, apo Adelina qė kish ardhur nga Franca, enkas pėr mua, mė kishin dhėnė fuqinė e emrit... Nuk e teproj tė them se disa herė, tė ngritur nė kėmbė duke aprovuar fjalėt dhe pėrgjigjet tona, e ndjeva veten njė qelizė tė vėrtetė tė patriotizmit...S’do ta harroj ēastin e fundit, kur valltarėt e ansamblit Shote Galica, u larguan nga salla duke kėnduar dhe kėrcyer. Isha entusiazmuar aq shumė, sa s’doja tė mbaronte ai takim-debat. Atdheu, fluturonte pėrpara syve tė mi...
Ēdo stendė kishte tė veēantėn dhe fliste me elementė tė rinj, qė mė parė si kisha hasur asgjėkundi. Libra  tė ndryshėm, ekspozime tėrheqėse dhe pėrkufizime traditash. Unė ndiqja poetėt dhe ata mė ndiqnin mua. Miq tė rinj, me emėr, kulturė dhe dije, barazuar me dėshirat. Dhe gjithnjė, nė krah pėr tė mė shpjeguar hollėsira,Adelina, Fatmiri, Kastrioti, Jetnori, Alketa, Sonja, Avdullai, qė s’mundėn ta fshihnin mallin dhe dashurinė e tė ikurit, edhe pėrballė syve tė mi.
Ndėr tė pa priturat e takimeve tė mia, ishte dhe njė zonjė qė ishte martuar nė Luksenurg, Xhuli. Kishte ndjekur paraqitjen e grupit tonė krijues, dhe tė nesėrmen kishte ardhur pėrsėri enkas pėr ne, duke na ftuar nė njė banket mbrėmjeje.
Atmosferė bashkatdhetarėsh, pėrqafime miqėsore dhe lot malli. Tema tė reja nė poezitė e mija, figura tė reja nė vargjet e pa shkruara, kujtime qė s’tregohen dot me fjalė...I paharruar edhe njė ēast tjetėr, kur Albi i vogėl 9-tė vjeēar mė afrohet  dhe mė kėrkon autograf nė librin pėr fėmijė “Qiparisi qė donte tė matej me qiellin”. Edhe pse i shkruar nė greqisht, Albin e vogėl e kishte tėrhequr aq shumė ilustrimi i librit , sa me njė shqipe tė pastėr mė tregoi mesazhin e librit qė ėshtė po aq shqiptar. E pėrqafova dhe i thashė se vėrtet ai nesėr do tė jetė njė qiparis i fortė dhe pse jo mė shumė njė copė qiell kombėtar, ku do tė lartėsohen qiparisat...!  
Aromė Atdheu gjithkund. Kėngėt dhe vallet tona, fustanellat dhe xhubletat, ēiftelia, curlja dhe daullja, manifestonin po aq shqip. Salla e shfaqjeve ishte kthyer nė njė skenė tė stėrmadhe. Edhe nigeriani, spanjolli, peruani dhe francezi, merrnin ajėr Shqipėrie nga ritmet dhe nė sytė e kėnaqėsisė u lexoje pa frikė solidaritetin dhe dashamirėsinė. Bijtė e Shote Galicės, kishin elektrizuar festivalin, duke krijuar njė kor  me thellėsi  tė pa matshėm zėrash dhe ngjyrash..
“Pėr atė flamur, pėr atė besė,  
S’ka me u tret nė zemra dashnia...”

Me shkrimtarėt Y.Aliēka dhe B.Myftiu, njiheshim vetėm nėpėrmjet faqeve tė internetit dhe tė komunikimit telefonik. U miqėsuam shpejt, duke formuar njė trup tė gjallė propagandues, qė u manifestua nė ēdo takim tonin. Duke theksuar traditėn, fjalėn e zgjuar popullore, e duke biseduar pėr veprat qė kishim botuar nė shtetet ku emigruam, rrugėt e Luksenburgut regjistruan aq shumė biseda, qė pa dyshim nesėr, do tė jenė frymėzime tė reja veprash.
I shpenguar dhe i kėnaqur nga njė ngopje e tillė, festivali po mbyllte portat, por jo kufijtė e qytetėrimit. Celuloidė tė tėrė, emisione, rubrika dhe mjete tė shtypit, ishin mbushur me ajėr dhe atmosferė pėrvoje. Ishin tiposur kujtime dhe ngarkesa emocionale kish filluar tė derdhej. Flisnim pėr shoqėri tė reja, pėr miq tė rinj, pėr lexues tė pa njohur deri dje dhe pėr specialistė me dije dhe pėrkushtim qytetėrues. Ndoshta, edhe metaforat poetike e ndjenė veten tė pafuqishme pėr t’i shprehur ato gjurmė tė veēanta! Qyteti i Luxebourgut, shtet i vendasve dhe mė shumė i tė huajve,  pėr  aq ditė me radhė, ishte ndjerė i vogėl pėrballė atij entusiazmi.
Zor tė largohesh nga gozhdimi i ndjenjave. Miqtė e mi, organizatorė tė festivalit, mė kishin dhėnė aq shumė, ashtu siē kishim marrė po aq prej meje. Kishim coptuar ndjenjat nė copėza tė vogla, pėr tė krijuar mozaikun e madh shpirtėror tė qytetėrimit, tė sė nesėrmes  me mė shumė dritė dhe kulturė...
Tek marr rrugėn e kthimit dhe pėrshėndetem me ta, ndjej dhe njė herė ngrohtėsinė e njė aktiviteti kaq madhor, qė nxerr nė pah traditėn dhe krijimin, kulturėn dhe unitetin, duke u bėrė ėndrra e tė gjithė emigrantėve, e tė gjithė njerėzve. Akoma dhe sot, i mbingarkuar prej atyre ditėve, ndjej se s’mund ta shpėrblej dot atė respekt dhe vlerėsim vetėm me obligimin tim krijues...Faleminderit vėllezėr !  

Luan Xhuli
Mars 2010

Kthehu ne krye

Ermali
Moderator
*

Pergjigju #16 - 06/17/10 ne 14:52:16

Ditelindje

Iku dhe ky tren
me orar fiks
dhe vagona qė vjetėrohen nga ndryshku...
Pėrsėri se kapa .
Justifikova mosdashjen,
duke rishikuar orėn time tė mbetur mbrapa me qėllim...
Biletėn e zhubrosur nė dorė
me vlerėn e ikjes,
transportova nė buzėn e poshtme
rrudhur nė shėnjė keqardhje...
Para viteve shtuar,
veten e ndjeva tė vogėl
pėr tė bėrė njė bilanc tė mundshėm ;
njė llogari, njė matje,nje...
Asgjė pra , asgjė,
qė tė mė zhgėnjente ēastin dhe veten kėsaj dite !
Me njė trėndafil,
lėnė mbi tryezė nga vajza e vogėl,
luaja “luleshqerėn” me motivin
“...Njė pėr vete dhe dy pėr tė tjerėt...”
Nga ankesa e petaleve tė rėna,
ndjeva se gjethet e gjėmbėta ,
donin tė thonin diēka tė gjelbėrt e tė veēantė
nė pėrlotimin tim
kėsaj dite ! !
Kthehu ne krye

Ermali
Moderator
*

Pergjigju #17 - 08/04/10 ne 11:56:30

ZĖRI I FJALĖS SĖ ZGJEDHUR

(Mbresa nga festivali i 1-rė nderkometar i letėrsisė Tinos-2010 )

Zėri i fjalės sė zgjedhur, ka tjetėr muzikė. I ngjan frutave me tė pjekur, qė dielli i ka mbajtur me “hatėr”. Frutat e majės. Ato qė puthen me diellin, duke lėshuar ėmbėlsirė. Ato qė kundėrmojnė...deri tek kopshti dhe oborri i fqinjit.
Kėtė radhė, pentagrame metaforash kam me vete dhe njė biletė ėndėrr. Po, po, edhe ėndrrat paskan biletė, e ēfarė bilete thuaj. Tė venė nė mendime dhe tė bėjnė tė ndjesh vogėlsinė tėnde pėrballė njė galaktike tė pa provuar: Atė tė fjalės sė zgjedhur dhe tė zgjuar,  qė ka pėr mbishkrim qytetėrimin e se nesėrmes. Njė mesazh ardhur nga ishulli i Egjeut, Tinos, dėrguar nga dy zonja krejtėsisht tė panjohura pėr mua, deri atė ēast, shoqėronin pjesėmarrjen time ne festivalin e parė ndėrkombėtar Tinos-20010. Mė shkruanin thjesht dhe poetikisht: “Tė presim. Era e ishullit dhe e jodit, ka kohė qė mban aromėn e poezive tė tua. Popi dhe Irini”.
U mallėngjeva. Sinqerisht ua them, dhe atij mallėngjimi, i thashė diēka, qė s’ndihem ngusht ta deklaroj:  
Mė kishin dekoruar me respekt, me vlerėsim, me mbi vlerė..!
Nė listėn e tė ftuarve pjesėmarrės, emra poetesh dhe shkrimtarėsh, pothuajse me pėrmasa tė pa dimensionuara... me vepra poetike dhe letrare me vlera qytetėruese tė veēanta.., Me emra pothuajse “thriller” nė letėrsinė botėrore...Do tė udhėtoja me Lendo Ivon, Franko Loin, An Karson ,Pier Asulin, Tito Patrikion, dhe shumė tė tjerė nga Greqia, Qipro, Serbia, Kroacia, Rusia, Bullgaria, Meksika, Peruja. Gjithsej 18 vėnde. Nuk mbylla sy atė natė. Fjeta dhe ėndėrrova me sy hapur. Do tė njihja nga afėr ata ambasadorė fjale, qė mė bėnin magjinė e ēdo ditė tė zakonshme...,edhe pse tė vėshtira dhe unė emigranti ekonomik i viteve tė pėrmbysjes, mė duhet tė rend pėr tė siguruar veten dhe familjen , duke punuar. Siē duket, arti dhe letėrsia, paskan edhe njė mision tjetėr mė human dhe qytetėrues, me njerėzor dhe progresist: Atė tė sė nesėrmes...ėndėrr !              
Nė anije shkėmbyem librat e parė me tė posa njohurit M.Radiē nga Serbia, F. Loin nga Italia, M.Jasinin nga Turqia, dhe me shkrimtaren greke E.Sotiropulu, folėm si tė mos takoheshim pėr herė tė pare. Mė tė adhuruarit pėr mua, poetin Tito Patrikio, doja ti shprehja diēka mė shumė...I thashė, se pa lejen e tij, kisha botuar njė poezi qė i pėrkushtohej....S’ja fsheha simpatinė dhe ėmbėlsinė qė me jep poezia e tij lirike dhe e zgjuar. “S’ka gjė,- mė tha. Respekti i njė te treti qė s’tė njeh, ka mė shumė tė vėrteta dhe reze drite...”E lashė tė lexonte poezinė, dhe prita, si tė merrja notėn kaluese pas njė provimi tė dhėnė. Vėrtet kėshtu konsideroj fjalėn kėshillė dhe mendimin e njė mė tė dituri..., pa nėnvlerėsuar asnjėherė me tė zakonshmin...Pastaj mė thirri...”
-Mė ke bėrė dėm tė madh, -mė tha, -rrallė pėrlotem dhe jo pėr atė ē’ke thėnė pėr mua, por pėr atė, ē’ka tregon, vargu i juaj...
...Vargjet e tua shijoj,
si reēel behari bėrė nga duart e nėnės...
Si mjaltė  me erė rigoni Morave,  
qė kam frikė ta pėrtyp mos mbarohet....
Sė bashku me dy lot tė fshehtė poeti, anija rrėshqiste mbi pėllėmbėn e detit, drejt Tinos, ku na prisnin miqtė dhe organizatorėt, shokė tė vjetėr dhe ata krejt tė panjohur. Mė prisnin dhe autoret e mesazhit...Popi dhe Irini!      

Dita e parė

Ishulli i Tinos, ku shkoja pėr herė tė parė mė joshi me magjinė, sikur isha futur nė mes tė njė qyteti prej sheqeri, me shtėpi tejet tė bardha, deri nė vrasje sysh. Dritaret e kaltra, qė ndeshen vazhdimisht me erėn e fortė e tė vazhdueshme, llamburijnė duke reflektuar blunė e Egjeut, tė zhytur nė kthjelltėsi. Njė ēudi! Njė mrekulli e pa gojė. Rrotull, fshatra dhe grupime tė bardha, si cifla tė njė veze, pa ditur se e kujt ishte...Dhe mes tyre,  ankthi dhe agonia ime. Do tė paraqitesha nė ditėn e parė tė festivalit! Diēka kisha pėrgatitur mė parė, por nė pėrgjithėsi, nuk jam besnik i klisheve dhe mėnyrave klasike tė tė shprehurit. Atmosfera e krijuar me pllakate dhe reklamime pėr festivalin, valėviste me  flamujt pėrkatės tė tė gjitha vendeve pjesėmarrėse. Edhe timin, duke me dhėnė sigurinė e mos tė qenit i vetėm  nė atė atmosferė kulture dhe emocionuese. E kush do tė pyesja unė, nuk ndihet i tillė, pėrballė flamurit me tė madh, atij te vlerėsimit? Poetet janė lokatorėt me tė ndjeshėm tė fjalės, janė pėrcjellėsit me tė mirė tė ndjenjave, me anėn me tė bukur dhe metaforike, qė ka fraza. Zėri ndjesor, elektrizon dhe gurėt, dhe jo mė atė sallė aq tė madhe, edhe pse muret e fjalės, s’kanė pėrmasa.
Ishte radha e ime, edhe pse ora kishte vrapuar dhe fjala e zgjedhur, kishte shtruar njė “meny” sa poetike, aq dhe tė zgjuar. Nė panel, me emra tė mėdhenj e tė veēantė. Me shkrimtaren e njohur amerikane Alisja Stolings, perkthyesin Th. Hiu dhe prozatoren greke me shumė ēmime  Ersi Sotiropulu. Numuroja minutat, dhe s’doja ti besoja rrahjeve tė shpejtuara tė zemrės prej trakut dhe emocionit. Do tė mburresha dhe do tė gėnjeja, po tu thosha tė kundertėn. U degjua konferencieri tė thoshte...”Me emrave tė dėgjuar, kemi dhe emra mė pak tė dėgjuar. I tillė ėshtė dhe poeti shqiptar Luan Xhuli por qė nga vlera poetike e tij, ėshtė i veēantė dhe tronditės...”
Kisha lėnė mėnjanė letrėn e pėrgatitur mė parė dhe theksova, duke fshirė ēdo emocion...
“...Jam i vogėl pėrballė shpirtit tė madh poetik tė vendit tim! Jetoj nė Greqi si emigrant ekonomik, duke pasuruar qelizat e frymėzimit, me qytetėrimin e tė dy vendeve. Ngjyrėn e gjakut, ma ka dhėnė vendlindja ime. Prandaj jam kėshtu....! "
”...Kam kaq shumė diell me vete, dhe jam betuar se do ta ēoj ne vendin qė mė lindi. Pėr pulla do vendos rezet dhe pėr postier, dashurinė time....” Duartrokitje. Shumė, aq sa pėr njė ēast ngrita sytė, pėr tė parė ata njerėz qė mė godisnin me shikimet dhe dashamirėsinė e tyre. Dy shoqet e mija dhe gazetare Natasha(tė mė falė qė si mėsova mbiemrin), duartrokisnin tė ngritura nė kėmbė....Nuk mbahesha mė. Kisha kapėrcyer emocionet me shkopin e fjalės prekėse. Pastaj, lexova poezinė ‘Kumbulla”, nė tė dy gjuhet, shqip dhe greqisht. Mu duk sikur heshtja pėrthithte vargjet, si njė thellėsi qė s’ngre dot valė. Mijėra shikime mbi mua. Mė kishte pushtuar krenaria egoiste e gjuhės sė nėnės...! Vetėm duartrokitjet dhe bravot, mė detyruan tė falėnderoj, pa mbaruar minutat qė kisha nė dispozicion. Doja tė ndaja akoma ndjenja me atė auditor qė dinte tė respektonte fjalėn. Lexova njė poezi kushtuar poetit tim tė adhuruar T.Patrikio. Kultura dhe etiketa qytetėruese, na mėsuan te vlerėsojmė etalonėt e mirėsisė dhe tė vlerės. Kėshtu duhet tė jetė. Kultura dhe dija e tjetrit, le tė bėhen ėndrra dhe rruga jote. A ka pasaportė me tė vyer se kjo?!
Po mbaronin minutat dhe doja tė konturoja  pozicionin tim si krijues dhe emigrant. S’kisha mė nevojė pėr shėnime.  
”Poezia ime, ka kartėn jeshile, pa afat skadimi..., sepse ėshtė shpirti im, gjaku im, ndjenja dhe dashuria e lėnė jetime nė anėn tjetėr tė kufirit...Jeni ju, qė s’u kisha njohur mė parė dhe qė mė dėrgonit oksigjen, pėr tu rritur mė shpejt .Merrni pėr dhuratė vargun tim...!”
Vetėm duartrokitje. I pėrhumbur unė. S’di si i zbrita shkallėt e podiumit, vetėm se ndjeva se dhjetėra  mė shtrėngonin duart dhe mė rrihnin supet. Nuk arrita ti falėnderoja tė gjithė...! Ėshtė mirė tė kesh borxhe respekti...!

Dita e dytė  

E liruar tashmė nga emocionet, dita e dytė ishte mė e bukura. Mundohesha te pėrthithja ēdo gjė qė kishte tė bėnte me festivalin, tė lexoja apo tė njihja disa nga veprat e pjesėmarrėsve, tė vizitoja muzeume, vepra arti apo dhe kishėn me tė madhe  besuese tė shėn Mėrisė. Mjedisi pėrreth dhe hoteli ku ishim grupuar ishte njė mrekulli e bardhė midis valėve dhe shkėmbinjve. Tjetėr klimė rreth vetes. Nuk isha mė i pa njohuri i ditės sė parė. Mė pėrgėzonin, mė uronin, dhe me shumė nga poetet dhe shkrimtaret, shkėmbyem librat tanė dhe mendime pėr to....Besoj se poezi tė tėra,do ta kenė startin nga aty. Me Patrikion, Skapardhonin, Zatelin dhe Baltino, isha mė pranė. I takoja shkollės se tyre, dhe librat e mi nė gjuhėn greke, ishin bėrė objekt bisedash, pėr ēaste dhe grupime tė ndryshme. Me Radiē nga Serbia, Jasin nga Turqia dhe Sodan nga Kroacia, ishim bėrė treshja e njė shoqėrie tė re. Qė tė tre flisnim gjuhėn greke dhe komunikimi midis nesh kishte lehtėsitė e duhura. Njė mik tjetėr kisha bėrė aq tė afėrt ato ditė. Poetin italian Franko Loin, njė nga mė pikantet e rimave milaneze. Njė 80 vjeēar me moshė adoleshenti. Komunikimi nė italisht me tė, mė jepte kėnaqėsinė ti shprehja simpatinė pėr gjithė letėrsinė italiane, duke i cituar poezi tė Ungaretit, qė mė kanė shoqėruar gjithė jetėn. Nė librin e tij mė shkruan...”Njė miku artist nga Shqipėria fqinje...”Mė tregonte kur kishte qenė nė Shqipėri(shumė herė) dhe nuk shqiste atė tė vitit 97-tė, me ngjarje nė sheshin qendror....Buzėqeshja e tij mė duket sikur mė pėrshėndet akoma...Si gjithmonė i talentuari Th. Hiu, pėrkthyesi dhe ndėrmjetėsi ynė, u bė pėr ato ditė edhe kultivuesi i miqėsive te reja pėr ne...
...Festivalin pėr atė ditė, do ta vazhdonim diku larg nga qendra...Nė njė qytezė tė bardhė qė ngjasonte si gėlqere e shuar taze. Quhej Volakas. E bardhe midis shkėmbinjve tė ērregullt mermeri, tė vėnė si me dorė. Shkrova dhe njė poezi aty. “...Kėtu, era ndjek vetveten  sikur do tė  puthė gurėt vullkanikė ardhur nga ishulli tjetėr....” Pėr ēaste tė tėra , ai mjedis, mė solli nė kujtesė Moravėn, Ēardakun e saj dhe ujin brisk qė tė than gishtat. Edhe mes njė bukurie fantastike, zėri i nėnės dhe i vendlindjes, tė ndjek si iso, qė pa tė, kėnga tė mbetet e zbrazėt. E quajta “fshati i gurėve tė bukur”. U gdhimė nė atė lartėsi mbi 800m mbi nivelin e detit, duke dėgjuar poezi dhe fjalė tė zgjedhur. Pimė raki tė dashur (jo si e jona...) dhe ngritėm shėndete pėr njeri tjetrin. Amfiteatrit tė vogėl i fshatit, pėr shumė kohė do t’i ushtojnė veshėt nga zėrat e kėnaqėsisė sonė...
Dita e tretė,  
...na kishte thėrritur akoma mė larg. Pėr njė moment, me kaloi mendimi, sikur nė kėtė ishull, sa mė larg tė shkosh, aq mė shumė do tė ndiqesh nga bukuritė. Kishim shkuar nė vendlindjen e artistit tė madh, skulptorit Jani Halepa. Njė ditė mė parė, me dy shokėt poetė nga Serbia dhe Turqia, kishim  vizituar muzeun qė mbante emrin e tij. Vepra me arome shekulli, me njė freski tė habitshme. ”Ēdo gjė, rrit vlerėn kur ka brenda mendim artisti,- kishte thėnė Jasini, turku qė fliste pesė gjuhė dhe qė jepte mėsim nė universitetin e Stambollit. Po e shihja edhe njė here me sytė e asaj dite tė fundit tė Korrikut, atė sentencė tė zgjuar. Ishim nė Pirgo, njė qytezė prej mermeri,  njė skulpturė gjigante, gjithnjė e freskėt dhe e pa mbaruar...! Njė mrekulli e bardhė. Njė margaritar tjetėr me “taban” mermeri dhe mikpritjeje... Kalldrėmet e mermerta tė asaj qyteze, mė sollėn nder mend Beratin e dashur, ku pėr shume vjet, isha mysafiri i tij i pėrhershėm. Kujtova sa sa here shėtitjet e bėra, duke shkuar enkas pėr tė numėruar mrekullitė dhe historinė e tij, shkruar mbi bedena lashtėsie. Ēdo gjė, e mermertė, pėrveē njerėzve, qė tė mermertė kishin bujarinė dhe mikpritjen. Muzeu historik i nxjerrjes sė mermerit, ishte njė laborator tradite i asaj treve, Banorėt, ishin jo vetėm punėtorė tė pa lodhur, por edhe artistė me fantazi tė habitshme, skalitės tė pėrkryer, skulptorė me tė veēantėn estetike. Pirgu ishte vendlindja e skulptorit me emėr Janis Halepas!
I shkujdesur, ndoqa poezitė e njė miku tė sapo njohur nga Qipro, poetin Mario Mihailidhi, qė mu dukėn sugjestionuese. Nxora pėrfundimin, se sa shumė gjėra kishim tė pėrbashkėta ne dhe qipriotėt. Historia, na kishte ndėshkuar pothuajse njėlloj dhe shpirti poetik njėlloj dhe ėndrrat pothuajse tė njėjta. Duartrokita shumė atė mbrėmje. Miku im Selanikas, me frazėn energjike tė tij, i dha ritme tė reja mbrėmjes. Nėn gjethet e jeshilta tė njė rrapi madhėshtor, njoha edhe disa shqiptarė, punėtorė ne atė bar tė bukur dhe tėrheqės. I fola shqip. Mė pėrgjigjeshin greqisht, sikur ta kishin harruar alfabetin ku mėsuam tė shkruam pėr herė tė parė. Ēpo ndodh me ne, me disa nga ne shqiptarėt...? Druhemi tė themi kush jemi, pa asnjė shkak, si tė kemi frikė vetėdėnimin....! Ndiqja me bisht tė syrit shikimet e tyre, dhe duke i pėrshėndetur sė largu, piva njė gllėnjkė nga rakia qė kisha pėrpara, nė shėndet tė tė gjithė tė ikurve. Veē, tė atyre qė s’harrojnė nga erdhėn dhe kush i lindi...!
Siguria analitike e francezit Asulin, ėmbėlsia e danezes Matild, fantazia e zonjės Marangu nga Qiproja, dhe shumė tė tjerė, ma bėnė atė mbrėmje tė dukej me mė shumė yje. Lilin qipriote, qė mė kishte lexuar mė herėt, e quajta shoqe tė afėrt , qysh ditėn e parė. Ē’tu them! Ngarkesėn time emocionale, do tė mė duhet kohė ta shkarkoj...! Brazilianin Ledo Ivo dhe italianin Franko Loi, do ti pėrkufizoja “lema” tė mendimit poetik...!
Tino-ja, ishulli i mikpritjes, bukurisė, dashurisė, besimit dhe qytetėrimit, pėr tre net kishte folur me gjuhėn e fjalės sė zgjedhur, me gjuhėn e vėrtetė krijuese, me gjuhėn e qytetėrimit tė nesėrm. Kisha njohur njerėz tė veēantė, personalitete energjie, eksperienca, qė rrallė tė vijnė nė duar. Isha bėrė nxėnės para mėsuesve, isha kthyer mik, pėrballė tė pa njohurve tė djeshėm dhe isha lartėsuar nė shkallė, qė  mė bėnė  krenar pėr emrin dhe atdheun tim! Atė doja. Dhe mbeta i plotėsuar nė shpirt...!
“...Ti s’je shqiptar, as grek, as amerikan as kanades, as serb e ku di unė.... Ti je njeri qė na preke zemrat dhe na detyrove sytė tė njomeshin nga metaforat...” Kėshtu mė tha Irini dhe Popi, kur po mė pėrcillnin tek porti, para se tė ndaheshim.
E ē’tė doja mė tepėr nga njė festival i tillė ndėrkombėtar ?
Isha tjetėr njeri, me tjetėr ajėr, me tjetėr frymėzim. Atė tė shpirtit dhe tė fjalės sė zgjedhur !  

Luan Xhuli
Tino 29-31 Korrik 2010
Kthehu ne krye

Faqet: 1